Geschiedenis

Inleiding

Speelpark Oud Valkeveen ziet er nu misschien wel nieuw en modern uit, maar zoals Opa of Oma je vast wel kan vertellen is Oud Valkeveen al heel oud. Er is een goede kans dat jouw Opa of Oma hier vroeger al als klein kind heeft geschommeld of op de wip heeft gezeten. Tegenwoordig heeft het park onder andere een boemeltrein, trampolines, zandbakken, ballenbaden, een kabelbaan en nog veel meer…De toegang tot de attracties is vrij, dus ga zo vaak als je wilt!

Waarschijnlijk zijn jouw opa en oma ook op schoolreisjes geweest bij Speelpark Oud Valkeveen! Al heel veel jaren is Oud Valkeveen een populaire plek voor schoolreisjes.

Hoe het ooit begon

Ongeveer vier eeuwen geleden kocht een rijke koopman uit Amsterdam een stukje grond tussen Naarden en Huizen. Dat werd toen ‘Oud Naarden’ genoemd. Hij heeft daar een boerderij gebouwd. De boerderij werd gebruikt als woning, maar ook voor de opbrengsten van het land er omheen. Het land werd verhuurd. Bomen werden gekapt en het brandhout werd verkocht. Maar ook groenten en vruchten die er groeiden werden verkocht. De boerderij had eerst geen naam, maar later werd het vernoemd naar een klein lapje grond op de landerijen: Valkeveen.

Rond 1874

Rond 1874 konden mensen met de trein en tram naar het Gooi reizen. Omdat er bij het stuk land dat de rijke koopman uit Amsterdam ooit kocht een strand aan de Zuiderzee lag, kwamen er nu heel veel mensen naar Valkeveen. In de zomer kwamen ouders en kinderen genieten van zon, strand en water. De toenmalige eigenaren van de boerderij zagen daar wel brood in. De boerderij werd omgetoverd tot een pannenkoekenhuis. De bezoekers konden nu niet alleen naar het strand, ze konden ook genieten van een hapje en een drankje.

Het pannenkoekenhuis

Het pannenkoekenhuis was een succes. Jarenlang bezochten de mensen de boerderij als ze naar het strand gingen. Rond 1930 werd besloten om een speeltuin bij het pannenkoekenhuis te bouwen. Dertien jaar later werd daar ook een grote kanovijver aan toegevoegd. Tussen 1935 en 1974 werden er zelfs racewedstrijden voor paarden gehouden.

Gewoon lekker spelen!

Langzaam is de speeltuin uitgegroeid tot het attractiepark van nu. Na al die jaren kunnen kinderen hier nog steeds ‘gewoon lekker spelen’!